ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κριτήρια εισδοχής στα γερμανικά πανεπιστήμια

 

Εάν επιθυμείτε να σπουδάσετε στη Γερμανία, θα πρέπει να έχετε απολυτήριο λυκείου. Δυνατότητα για σπουδές στη Γερμανία προσφέρει επίσης το International Baccalaureate (δηλαδή το διεθνές απολυτήριο με το οποίο κάποιος μπορεί να σπουδάσει απευθείας στο εξωτερικό) καθώς και μαθητές, οι οποίοι παρακολουθούν μαθήματα GCE A Levels. Σε ορισμένους κλάδους σπουδών όπως ιατρική, οδοντιατρική, φαρμακευτική και ψυχολογία, υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων (numerus clausus). Αυτό σημαίνει ότι μόνο άτομα με πολύ καλή επίδοση έχουν πιθανότητα να εισαχθούν σε αυτές τις σχολές. Αιτήσεις και κριτήρια παραλαμβάνονται και αξιολογούνται από την υπηρεσία “Hochschulstart”.

Εάν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε ένα μεταπτυχιακό, όπως Master, θα πρέπει να κατέχετε πτυχίο το οποίο είναι τριετούς τουλάχιστον φοίτησης (Bachelor). Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να επικοινωνήσει απευθείας με το πανεπιστήμιο.

Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε ένα διδακτορικό τίτλο, όπως PhD, θα πρέπει να έχετε πτυχίο, το οποίο είναι πενταετούς φοίτησης ή να κατέχετε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Και σε αυτή την περίπτωση η αίτηση γίνεται απευθείας στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, το οποίο καθορίζει και την ισοτιμία του/των πτυχίου/ων.

 

Προθεσμία για αιτήσεις

 

για το χειμερινό εξάμηνο

  • 31.05. εάν το απολυτήριο εκδόθηκε πριν από τις 16 Ιανουαρίου και

 

  • 15.07. εάν το απολυτήριο εκδόθηκε μετά τις 16 Ιανουαρίου της χρονιάς κατά την οποία υποβάλλεται η αίτηση

                                          για το καλοκαιρινό εξάμηνο

  • 15.01.

 

 

Γνώση της γερμανικής γλώσσας 

 

Εάν επιθυμείτε να συμμετάσχετε σε ένα γερμανόφωνο πρόγραμμα σπουδών θα πρέπει να επιτύχετε στο TestDaF. Το TestDaF είναι μια εξέταση η οποία προσφέρει σε μη γερμανόφωνους φοιτητές τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην εξέταση γλωσσικής επάρκειας που απαιτείται για την εισαγωγή σε ένα γερμανικό πανεπιστήμιο. Υπάρχει η δυνατότητα αυτή η εξέταση να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο ή σε ένα γερμανικό ινστιτούτο εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας στη Γερμανία.

Μια άλλη εξέταση η οποία πιστοποιεί την άρτια χρήση της γερμανικής γλώσσας είναι η «Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang ausländischer Studienbewerber»(DSH). Η εξέταση αυτή διεξάγεται από τα ίδια τα πανεπιστήμια δύο φορές το χρόνο. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε αυτή την εξέταση μπορούν να λάβουν μέρος μόνο φοιτητές των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί και το ζητούμενο παραμένει η πιστοποίηση της γλώσσας. Τα μαθήματα για την πιο πάνω εξέταση είναι εντατικά και απευθύνονται μόνο σε φοιτητές οι οποίοι κατέχουν ήδη ένα καλό επίπεδο γλώσσας (B2 ή C1) και διαρκούν περίπου 3-4 εβδομάδες.

Υπάρχουν επίσης πολλά διεθνή προγράμματα σπουδών (international degree programmes), τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα στους σπουδαστές να παρακολουθούν τα μαθήματα, στα αρχικά τουλάχιστον εξάμηνα,στα αγγλικά. Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά απαιτείται η εξακρίβωση της γνώσης αγγλικών. Συνήθως ζητείται η εξέταση TOEFL ή IELTS. Εάν ενδιαφέρεστε για αυτού του είδους προγράμματα,μπορείτε να ενημερωθείτε μέσω της ιστοσελίδας του συγκεκριμένου πανεπιστημίου για τυχόν προϋποθέσεις γλωσσικής επάρκειας.

 

Δίδακτρα

 

Τα πιο πολλά γερμανικά πανεπιστήμια είναι κρατικά. Αυτό σημαίνει ότι οι σπουδές στην εν λόγω χώρα επιχορηγούνται για όλους τους φοιτητές (Γερμανούς και ξένους) από το κράτος. Ως εκ τούτου η φοίτηση είναι δωρεάν. Κάποια πανεπιστήμια εισήγαγαν δίδακτρα μόνο για τα μεταπτυχιακά προγράμματα ή για τους φοιτητές, οι οποίοι ξεπερνούν κατά 3 εώς 4 εξάμηνα την συνήθη περίοδο σπουδών.

 

Μηνιαίο κόστος ζωής

 

Τα μηνιαία έξοδα ενός φοιτητή στη Γερμανία κυμαίνονται γενικά μεταξύ 600 και 1000 ευρώ. Στα έξοδα αυτά συμπεριλαμβάνονται ενοίκιο, διατροφή, ένδυση, συγκοινωνίες, τηλέφωνο/ internet, ιατρική κάλυψη, σπουδαστικά υλικά καθώς επίσης και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου. Το μηνιαίο κόστος ζωή εξαρτάται βέβαια από την προσωπική κατάσταση του φοιτητή αλλά και από την πόλη όπου σπουδάζει. Σε μεγάλες πόλεις όπως Frankfurt am Main, Hamburg, München χρειάζεται ένας φοιτητής περισσότερα χρήματα απ’ ότι σε μικρότερες πόλεις όπως Dresden, Jena, Erfurt.

Περισσότερες πληροφορίες για θέματα που αφορούν οικονομικά, κοινωνικά, υγειονομικά και πολιτισμικά θέματα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας φοιτητικής μέριμνας «Studentenwerk».

 

Αναζήτηση κατοικίας

 

Σε κάθε πανεπιστήμιο υπάρχουν φοιτητικές εστίες, οι οποίες είναι διαθέσιμες και σε αλλοδαπούς φοιτητές. Η παραμονή σε μια φοιτητικά εστία αποτελεί την πιο οικονομική επιλογή. Οι τιμές κυμαίνονται από 220 μέχρι 345 ευρώ, ανάλογα με το χώρο φοίτησης. Οι φοιτητικές εστίες είναι υπό την επίβλεψη της φοιτητικής μέριμνας Studentenwerk. Υπάρχουν διαμερίσματα, στούντιο και δωμάτια σε διαμερίσματα. Όλα είναι πλήρης εξοπλισμένα. Αυτός είναι και ο λόγος που τα συγκεκριμένα δωμάτια καθίστανται περιζήτητα και θα ήταν καλό η αίτηση να γίνεται εγκαίρως. Σε αυτή την περίπτωση η φοιτητική μέριμνα Studentenwerk  παρέχει βοήθεια και υποστήριξη.

Δωμάτια προς ενοικίαση μπορείτε επίσης να αναζητήσετε στην Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών Φοιτητών «Akademisches Auslandsamt» ή στους πίνακες ανακοινώσεων που βρίσκονται σε διάφορους χώρους του πανεπιστημίου. Πέραν τούτου, μπορείτε να αναζητήσετε ένα διαμέρισμα στον τοπικό τύπο ή στις φοιτητικές εφημερίδες. Υποστήριξη μπορείτε επίσης να βρείτε μέσω  του διεθνούς πρακτορείου συλλογικής στέγασης «Mitwohnzentrale».

 

Διατροφή κατά τη διάρκεια των σπουδών

 

Για όλους τους φοιτητές υπάρχουν ειδικά εστιατόρια σε κάθε περιοχή της πόλης (Mensa) τα οποία προσφέρουν το μεσημέρι και το βράδυ δύο με τρία φαγητά επιλογής (ψάρι, κρέας, vegetarian). Αυτά είναι επιχορηγημένα και η τιμή τους κυμαίνεται μεταξύ 1,50 και 3 Ευρώ.

 

Μπορώ να δουλεύω κατά τη διάρκεια των σπουδών;

 

Αρκετοί είναι οι φοιτητές, οι οποίοι δουλεύουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, είτε για αύξηση του εισοδήματος τους, είτε για την απόκτηση πείρας στον εργασιακό τομέα.

Οι πανεπιστημιακές δουλειές είναι ένας καλός τρόπος να επιχορηγήσεις  ένα μέρος των σπουδών σου και να αποκτήσεις ακαδημαϊκή εμπειρία.  Πολλοί είναι οι φοιτητές που εργάζονται στο πανεπιστήμιο ως «Hiwis», δηλαδή φοιτητές που βοηθούν καθηγητές στα ινστιτούτα ή σεμινάρια τους. Επίσης, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στην καφετέρια, στο εστιατόριο  και βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου.

Υπάρχουν βέβαια και εναλλακτικές λύσεις, όπως εργασία σε μπαράκια, καφετέριες και εστιατόρια.

Ανάλογα με την πόλη διαμονής και το είδος εργασίας,  είναι και ο μισθός, ο οποίος υπολογίζεται σε 5 με 10 Ευρώ  την ώρα. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι ώρες απασχόλησης δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 20 τη βδομάδα.

Αγγελίες για δουλειά μπορείτε να βρείτε στους πίνακες ανακοινώσεων που βρίσκονται σε διάφορους χώρους πανεπιστημίων, καθώς και στις τοπικές εφημερίδες.

Παρακάτω προστίθενται και κάποιες ιστοσελίδες για την ανεύρεση εργασίας:

www.arbeitsagentur.de

www.berufsstart.stepstone.de

www.jobmensa.de

www.studentjob.de

www.studentejobs24.de

www.unicum.de